Gå direkt till sidans innehåll

Hållbar kommunal matproduktion

Åtgärd SE. 7. 1

Matproduktion ansvarar för inköp, tillagning och servering av lunch till alla kommunala skolor, förskolor och äldreboenden. Verksamheten drivs enligt konceptet "Diet for a green planet" vilket bland annat innebär att vi serverar vällagade vegetariska alternativ och försöker välja svenskodlat eller ekologiskt efter säsong. Vi använder också bara svenskt kött och fågel. Fisken vi serverar är MSC-märkt eller ansvarsfullt odlad.

Åtgärdsstatus:
Genomförs kontinuerligt Genomförs kontinuerligt

Diet for a green planet bygger på fem kriterier

  1. God och hälsosam mat
    För att bli populär och få genomslag måste maten vara vällagad och välkomponerad. Den ska också överensstämma med näringsrekommendationerna.

  2. Ekologiskt, helst från kretsloppsgårdar
    Kretsloppsgård innebär en gård med djurantal och jordareal i balans, men eftersom det inte finns märkning för kretsloppsjordbruk får man inrikta sig på KRAV- eller EU-ekologiskt. Kan man identifiera produkter från kretsloppsjordbruk så är det ett plus.

  3. Mindre animalier, mer grönsaker, baljväxter och fullkorn
    Ett grovt riktmärke är ca 10 % kött/fisk/ägg av de totala råvarorna och mjölkprodukter motsvarande max 0,5 liter/person och dag (vilket motsvaras av 50 gram ost). Djuren ska ha fötts upp under goda förhållanden och fisken ska komma från hållbart fiske eller hållbar odling. Baljväxter och andra proteinrika fröer är bra ersättning när man använder liten mängd animaliska produkter. Välj fullkorn för spannmålsbaserade produkter framför raffinerade sådana, det ger högre mättnad, högre näringsvärde och mindre svinn.

  4. Lokalt producerat i säsong
    I första hand färska råvaror från lokala, regionala och nationella leverantörer. Konserverade och frysta produkter, d.v.s. halvfabrikat, kan behövas som komplement under den del av året då utbudet av lokala råvaror är litet.

  5. Minskat svinn
    Minimera svinnet både i produktion, förädling, distribution, tillagning och från tallriken.

Ansvarig organisation
  • Barn- och utbildningsnämnden
Uppdaterad: 2022-11-25
Vi använder kakor (cookies)

På Miljöbarometern använder vi kakor för att förbättra webbplatsen.
Så använder vi kakor