Gå direkt till sidans innehåll
Solceller på villatak
Solceller på villatak

Energianvändning kommunala byggnader

Indikator SE. 2. 6

Minskad energianvändning kan uppnås genom tekniska åtgärder men också genom beteendeförändringar. Exempel på tekniska åtgärder är ökad isolering, effektivare uppvärmning eller ventilation. Beteendeförändringar kan till exempel vara minskad varmvattenanvändning eller lägre inomhustemperatur på vintern.

I nybyggnation finns stora möjligheter att bygga energieffektivt redan från början men det är också viktigt att energieffektivisera befintliga lokaler och jobba löpande med beteendeförändringar som minskar energianvändningen.

Analyser av fastighetsförvaltningen i andra svenska kommuner visar på en stor potential att sänka energianvändningen genom att modernisera byggnaderna med lönsamma åtgärder. Sannolikt finns det en betydande effektiviseringspotential i äldre kommunala byggnader även i Ekerö kommun.

Energianvändning per kvm i kommunala lokaler

Datakälla: Kommunen
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2021
Senaste värdet:
182,6 kWh/kvm (2024)
Utgångsvärde:
206,0 kWh/kvm (2021)

Kommentar

Nyckeltalet visar total energianvändning per kvadratmeter i kommunägda lokaler med kommunal verksamhet. Kommunägda lokaler som inte inrymmer kommunala verksamheter ingår inte i beräkningarna. Badhuset och ishallarna är också exkluderade eftersom deras verksamheter är unika och inte kan jämföras med övriga byggnader på ett rättvist sätt.

Den byggnadsyta som beräkningarna grundar sig på är den som varit vid årets början, eventuella förändringar i lokaler som sker under året påverkar nästkommande års statistik. Den energi som används för byggnation ingår i beräkningarna och kan därmed påverka utfallet under enstaka år om det har använts betydligt mer eller mindre energi vid nybyggnation eller renovering än under ett normalår.

Antalet kWh omfattar energi för uppvärmning, varmvatten och fastighetsel (t.ex. el till ventilation), men även verksamheternas elanvändning (t.ex. el till storkök och kontorsutrustning). Värdena är normalårskorrigerade, vilket innebär att hänsyn är tagen till årsmedeltemperaturen. Detta för att olika år ska kunna jämföras med varandra. Egenproducerad energi från solceller är inte medräknad i förbrukningen utan det är mängd energi som köpts in utifrån som ingår i beräkningarna.

Uppdaterad: 2025-03-24
Vi använder kakor (cookies)

På Miljöbarometern använder vi kakor för att förbättra webbplatsen.
Så använder vi kakor